Många av sveriges ledande experter inom området var närvarande.
Välkommen till Sveriges första Bioblitz! 24 timmars artrally i Röttle by strax söder om Gränna, 3-4 augusti 2012
måndag 6 augusti 2012
Hasselmus
Att finna en hasselmus var en av de sista programpunkterna på lördagen. Hasselmusholkar var utsatta, fast nu gällde det att hitta dem. De som satte upp holkarna var tyvärr inte på plats, så projektet blev inte sökande efter hasselmusen utan snarare en skattjakt efter hasselmushusen, men det blev en rolig upptäcktsfärd. Det enda vi hade att gå efter var en kort beskrivning var de olika husen var placerade. Vi var många i början men när det sista hasselmushuset hittades var vi en reducerad skara. Hasselmushusen hittades men de var tyvärr alla obebodda. I stället för hasselmus hittades dock hasselbladslus, så vi gick inte helt lottlösa därifrån.
Ledarna för hasselmushusjakten med skattkarta och hasselmushus. |
Spänningen var stor varje gång ett lock öppnades för att se om huset var bebott. |
söndag 5 augusti 2012
Insektsfångst med radiostyrd helikopter
Att undersöka vilka insekter och spindlar som lever högt upp i trädkronorna är inte lätt. Även när man klättrar upp och placerar en Malaise-fälla högt upp i ett träd kommer man inte upp i den översta grenkronan. Därför gjordes ett försök att placera en insektshåv i en radiostyrd helikopter och köra den runt kring trädkronorna på höga träd (främst bok, ek, ask och alm) i naturreservatet på Rasterna.
På helikoptern finns en kamera monterad som gör det möjligt att se vad helikoptern "ser". |
Undersökning av fångsten |
lördag 4 augusti 2012
Fiskelycka?
Elfiske i Röttleån |
Två generationer öring. Blir de inte mat åt kungsfiskaren försvinner de ut i Vättern
och växer sig stora och hamnar så småningom kanske på ett matbord.
|
"Fiske" efter småkryp i Kvarndammen |
fredag 3 augusti 2012
Naturmorgon från SR sände direkt i P1
Nattfångst
På kvällen vid tiotiden sattes insektsfällor med lakan och lampor upp vid ladgården till Västanå slott. Kvällen var dock inte lika varm som i går. Därför var fångsten av nattflyn inte det allra bästa, åtminstone fram till halv tolv då jag begav mig hemåt.
Malaise-fälla 20 meter upp i en ek
Startskottet för inventeringen gick 17.00 och då började också arbetet med att sätta upp en insektsfälla högt upp i en stor ek. Det är en så kallad Malaise-fälla efter den svenske entomologen och äventyraren René Malaise (1892–1978). Han kom på en smart idé när han övernattade i tält och såg alla insekter som samlades i taket på hans tält. Han konstruerade en insektsfälla som ett tält och högst upp i taket fångas insekterna ner i en behållare av sprit. Läs om Malaise och mycket annat som har med insektsamlandet att göra i den fantastiska boken "Flugfällan" av Fredrik Sjöberg, som är något av det roligast jag läst. Den är inte bara rolig, den är intressant också.
Här inspekteras hur fällan/tältet skall sättas upp |
Genomgång och möten fredag förmiddag
Infarten till området har nu blivit fint utmärkt. En genomgång för alla inblandade hölls nu på förmiddagen. En stor genomgång för allmänheten hålls 16.30 inför starten 17.00. Lappugglan, som jag nämnde tidigare, har rapporterats flyga över området igår kväll och inspektera. Jag som trodde den hade flytt området inför helgen.
Sammanträde i kansligruppen. Arbete pågår att lösa IT-frågan på bästa sätt. Alla fynd skall ju registrerar i Artportalen och risken är att många kommer tillbaka samtidigt från sina exkursioner och skall ha tillgång till nätet. Kansliet kommer att hålla undervisning hur man registrerar i Artportalen idag kl. 18.00 och imorgon kl. 09.00, 12.00 och 15.00.
De olika grupperna har möten om hur man skall lägga upp arbetet. Här är ett möte i insektsgruppen där man går igenom vem som skall göra vad, när och var. Det är en stor grupp med många personer och många insektsgrupper. Området är också indelat i ett stort antal delområden så det gäller att bestämma sig så att inte alla springer till samma intressanta områden samtidigt.
Sammanträde i kansligruppen |
Sammanträde i kansligruppen. Arbete pågår att lösa IT-frågan på bästa sätt. Alla fynd skall ju registrerar i Artportalen och risken är att många kommer tillbaka samtidigt från sina exkursioner och skall ha tillgång till nätet. Kansliet kommer att hålla undervisning hur man registrerar i Artportalen idag kl. 18.00 och imorgon kl. 09.00, 12.00 och 15.00.
Sammanträde i insektsgruppen |
SR Kronobergs bil fick knappt plats under Gränna Skogsgrupps vepa |
torsdag 2 augusti 2012
Skogsmård och Lappuggla
Spillning från Skogsmård |
![]() |
Lappuggla fotad i Västanå naturreservat (Rasterna). Foto: Agneta Börjesson |
onsdag 1 augusti 2012
Arbete pågår
Anders sågar |
Nu är förberedelserna igång. Det hamras och det spikas. Det sågas och det fikas. Snart finns här en Bioblitzanläggning med ett kansli och ett fältkök. Ekobussen är på plats. Ved till lägerelden har kommit och soptunnor i massor har anlänt. Det finns till och med elektrisitet.
Sofia och Claes ska intervjuas i lokalradion på torsdag morgon.
Claes snackar |
Soptunnor är på plats |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)